Frissen szűrt ivóvíz - természetesen!
viztisztito
Tartalomhoz ugrás
Milyen vizet isznak gyermekeink?
IVOVIZEM.HU - ásványvíz minőség, flakonok nélkül - vízgaranciával
Közzététel szerző: itt egészség · 22 Április 2021
Tags: ivóvízegészség
Kisgyerek korban visszafordíthatatlan következményekkel jár az ólomszennyezett víz fogyasztása: idegrendszeri károsodás, bizonyítható IQ csökkenés, viselkedési zavarok.

Az új EU ivóvíz direktíva az eddigi 10ppb-ről 5ppb-re csökkentette az ólom határértékét az ivóvízben, ezzel is jelezve ennek fontosságát.
Az NNK felmérése szerint kb. 750.000 ember él olyan háztartásban, ahol a régi épületekben lévő ólomcsövek miatt a vezetékes víz ólomszennyezés szempontjából "legalább magas kockázatú" (lásd NNK ólomtérképek).

A felmérés szerint több, mint 50.000 épületben kellene kicserélni a régi vezetékeket, hogy az ólom ne szennyezze egészségre káros mértékben a vizet.  
Ez a feladat nem megy egyik napról a másikra. Éppen ezért a rendelet 2036. január 12-ig ad "türelmi időt".

A türelmi idő nem jelenti azt, hogy addig nincsen teendő. A csapvíz általi ólomterhelés kisgyermek korban visszafordíthatatlan egészségkárosodást okoz.

Minden szülőnek tudnia kell arról, milyen vizet ad gyermekének vagy milyen víz érhető el pl. a gyermek intézményben.

Ha fennáll az ólomszennyezés lehetősége, a vezeték rendszerben lévő ólom szennyezőforrások teljeskörű kiiktatásáig "más forrásból" kell biztosítani legalább a várandósok és a 6 éven aluli kisgyerekek számára az ivóvizet.

Megoldási javaslat: [részletezve, hivatkozásokkal itt]
Külföldi példákhoz hasonlóan, legalább a kisgyerekes háztartások számára alanyi jogon kellene biztosítani az egészséges ivóvizet.
A költségviselő az állam lehetne, a megvalósításhoz önkormányzatok, civil szervezetek bevonása szükséges.

A nagyobb szervezést és környezeti terhet jelentő csomagolt víz biztosításán kívül van egyszerűbben kivitelezhető, környezetkímélő megoldás is: NNK ólomra tanúsított víztisztító. A víztisztítók állami biztosítása (vagy támogatása) lehetőséget adna arra, hogy csak olyan megoldást fogadjanak el a szülők, ami a csapvizüknek megfelelő, és biztonságosan üzemeltethető (NNK célirányosan bevizsgált, ólomra tanúsított víztisztító listáról).


  
Az ólomszennyezett víz fogyasztása kisgyerek korban visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodással, bizonyítható IQ csökkenéssel, viselkedési zavarokkal jár.

"Az ólom sokféle toxikus hatást kifejthet gyermekeknél és a felnőtteknél egyaránt, gyakorlatilag a test minden szervrendszerét érintheti, az emberi szervezet számára nem esszenciális. Az ólom káros hatásaival leginkább érintett szervek a központi és perifériás idegrendszer, a szív- és érrendszeri, a gyomor-bélrendszeri, vese-, endokrin-, immun- és valamint hematológiai rendszerek.
Mára bebizonyosodott, hogy azok az expozíciós szintek, amelyek nem okoznak nyilvánvaló tüneteket és korábban biztonságosnak tekintették, a károsodások széles spektrumát okozzák a gyermekeknél, úgymint a kognitív képességek és  koncentrációképesség csökkenését, viselkedészavarokat, diszlexiát, figyelemhiányos rendellenességeket, magas vérnyomást, vesekárosodást, az immunrendszer és reproduktív szervek károsodását.
Ezek a hatások többnyire tartósak és  visszafordíthatatlanok. Az ólom már viszonylag kis vérólomszint mellett is káros lehet az emberi, elsősorban a kisgyermekek egészségére, perzisztens, idővel felhalmozódhat a testben, így nincs biztonságosnak tekinthető koncentrációja. Az ólom káros hatásai egyes ásványi anyagok (pl. kalcium, cink) pótlásával mérsékelhetők.
Az irodalmi adatok alapján az ivóvíz általi ólombevitel tekintetében a várandós nők és kisgyermekek tekinthetők érzékeny csoportnak. "
Kapcsolódó bejegyzések, szakirodalmi és NNK hivatkozások linkjeivel [vizrol.blog.hu]
  




Vissza a tartalomhoz