Frissen szűrt ivóvíz - természetesen!
viztisztito
Tartalomhoz ugrás
Miért fontos a vízgarancia a szűrt ivóvízre?

Egy ivóvíz tisztító vízkémiai és bakteriológiai szempontból biztonságos működését a vásárló nem tudja leellenőrizni. Erre a független vizsgálólaboratóriumok által kiadott terméktanúsítványok szolgálnak.
Magyarországon az ivóvízbiztonsági engedély megszerzése a minimum kritérium a víztisztítók forgalmazásához, de ennek megléte még nem elegendő garancia a megbízható, jó vízminőségre.
A vezetékes víz minőségére vonatkozó minimum kritériumok országonként eltérők, köztük a
z ivóvíz tisztítók működési hatékonyságát alapvetően meghatározó paraméterek is. Éppen ezért a víztisztítók vizsgálata (ivóvízbiztonsági szempontból) nemzeti kompetencia, a szakhatóság Magyarországon az NNGYK.

A forgalmazási engedély részeként az NNGYK megküldi a víztisztítóra vonatkozó vizsgálati eredményét és szakvéleményé a kérelmezőnekt, ennek alapján a termékforgalmazó a tisztított ivóvíz várható minőségéről nyilatkozhat (vízminőségi v. vízkémia garancia).

A vízminőségi nyilatkozat a vásárlást megelőző döntés előkészítést segíti, amennyiben elérhetők a vízminőségi garanciát megalapozó vizsgálati eredmények és az NNGYK szakvélemény is.
Intézményekben, munkahelyként szolgáló épületben az üzemeltető számára is szükséges a tisztított víz minőségének és az üzemeltetési feltételeknek az  ismerete, hogy eleget tehessen az 5/2023 (I.12) rendelet tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírásainak.

„Ha egy ivóvíztisztító kisberendezés rendelkezik ivóvízbiztonsági engedéllyel, még nem jelenti azt, hogy az adott termék minden káros anyag (pl. az ólom) eltávolítására is alkalmas. Az erre vonatkozó forgalmazói információkat kritikusan kell kezelni, nem minden esetben áll mögötte megbízható kutatás."
[Szakhatósági NNK kutatási jelentés 2.o]
Tisztított víz minőségére vonatkozó elvárások - szakmai szempontból

A tisztított vízzel szemben minimum elvárás az, hogy a vízminőség a tisztítás előtti állapothoz képest ivóvízkémiai és bakteriológiai szempontból ne romoljon. A vonatkozó rendelet előírásai szerinti ivóvíz minőség biztosításához fontos, hogy a víztisztító az egészségre káros potenciális szennyezők eltávolítására alkalmas legyen, de lehetőség szerint a víz szomjoltó képességét meghatározó és a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagokat változatlanul hagyja.

A víztisztítót a csapvíz kémiai összetételéhez és potenciális szennyezőinek megfelelően kell kiválasztani.
Akkor jó a választás, ha a víz kémiai minőségét a víztisztító csak a szükséges, de elégséges mértékben változtatja meg. Ebben az esetben nincsen szükség egyéb mesterséges kezelésre, mint pl. visszasózás,  pH beállítás,  fertőtlenítés.
A víztisztítóra vonatkozó vizsgálati jegyzőkönyvek és szakvélemények a forgalmazónál megtalálhatók, ezek ismerete azért fontos, mert a víztisztító használatára vonatkozó korlátozások és a biztonságos üzemeltetési feltételek is ezekben kerülnek rögzítésre.
Lehet, hogy jó ízű a kezelt víz, de kémiai vagy bakteriológiai szempontból nem megfelelő. Az ivóvíz hálózatban kockázatot jelentő szennyeződések (pl. ólom) eltávolítására való alkalmasságot külön eljárás keretében vizsgálja az NNK - a forgalmazó, termék képviselő kérésére.

A vízgarancia elengedhetetlen abban az esetben, ha a belső vízhálózat állapota miatt a vízvételi hely ólomszennyezés szempontjából kockázatosnak minősül.
Az NNK vizsgálati összefoglalójában lévő megállapítás szerint a Doulton Ultracarb az egyetlen olyan tanúsított ivóvíz tisztító, amely korlátozások nélkül, biztonságosan  alkalmazható a legmagasabb ólomszennyezettségi kategóriában is.

Vízminőségi garancia a Doulton vízre

Vízminőség
A  Doulton Ultracarb víztisztító szűrési technológiája javítja a víz ízét, és a vízben potenciálisan jelenlévő összes egészségre káros szennyezőt határérték alá csökkenti, az ólomszennyezést 100% hatékonysággal eltávolítja.
A vízben lévő természetes eredetű, a szervezet számára fontos és a víz szomjoltó képességét, ízét meghatározó ásványi sókat változatlanul hagyja, nincsen szükség a tisztított víz mesterséges kezelésére (pl. visszasózás, pH beállítás).

Megbízhatóság
A Doulton Ultracarb víztisztító ezüst-kerámia technológia egyedülálló baktériumvédelmet és kimagasló tisztítási hatékonyságot biztosít a szűrőanyagok számára. Bármely (akár ólomszennyezés szempontjából kockázatos) fogyasztóhelyen biztonsággal alkalmazható. Képes arra, hogy
"... folyamatosan biztosítsa legalább egy, a fogyasztók számára elérhető fogyasztói ponton a 4.§-ban meghatározott követelményeknek megfelelő ivóvízhez való hozzáférést." [5/2023 (I.12) Ivóvíz rendelet 5.§ 5 pont előírása]

Fenntarthatóság
A Doulton Ultracarb víztisztító gyakorlatilag zerowaste: az üzemeltetés során nincsen szükség vegyszerre, külső energiaforrásra, és nem képződik hulladékvíz és műanyag hulladék sem. A szűrőbetét csak természetes szűrőanyagokat tartalmaz, ami használatot követően akár komposztban is felhasználható.

5/2023. (I.12.) Korm. rendelet szerinti kötelező tájékoztatás

A  Doulton Ultracarb víztisztító által biztosított szűrt víz a használati útmutatókban részletezett üzemeltetési körülmények betartása mellett minden vízjellemző tekintetében megfelel az 5/2023 ivóvíz rendelet 4.§ előírásainak, a szűrt víz érzékszervi, kémiai és bakteriológiai jellemzői alapján prémium minőségű.
A Doulton Ultracarb víztisztítóról rendelkezésre álló dokumentumok közösségi és munkahelyi alkalmazásban is megfelelnek a vonatkozó rendeleteknek, előírásoknak.
[NNK tájékoztatási irányelv].
"A vizsgálataink alapján egy típus* (aktívszenet és kerámiát tartalmazó típus) volt, amelynél nem okozott kedvezőtlen változást a csapvíz minőségében a vizsgált paraméterek tekintetében, a többi típusnál a szakirodalomban leírt és szakvéleményezés során tapasztalt kockázatok jelentkeztek: leggyakrabban a mikrobiológiai minőség romlása, a nitrifikáció, az összes keménység túlzott csökkenése, valamint a különböző anyagok (ezüst, nikkel, réz, cink) beoldódása volt tapasztalható."  [* Doulton Ultracarb víztisztító - NNK független vizsgálatai alapján NNK Módszertani útmutató 34.o.]

Hazai tanúsítványok, engedélyek (a vízminőségi garancia dokumentumai):

Vízbiztonsági engedély: BP/FNEF-TKI/09320-2/2018; 37686/6/2021/KTEF
NNK szakvélemény: KÖZ-13082-2/2018; 39438-1/2021/LAB
Tanúsítási jegyzőkönyv száma: 42243-1/2020/PKF

Vizsgálati jegyzőkönyvek, szakvélemények a képre kattintva letölthetők az NNK honlapjáról  [pdf]
                       
Nemzetközi tanúsítványok, minőségbiztosítási dokumentumok:

    

Vissza a tartalomhoz