Frissen szűrt ivóvíz - természetesen!
viztisztito
Tartalomhoz ugrás
Miért fontos a vízgarancia a szűrt ivóvízre?
A tisztított víz minőségről való szakszerű tájékoztatás Magyarországon a termékforgalmazó felelőssége [5/2023. (I.12.) Korm. rendelet]. Az engedélyeztető számára az NNK megküldi a víztisztítóra vonatkozó vizsgálati eredményt és szakvéleményt, ennek alapján a termékforgalmazó a szűrt ivóvíz várható minőségéről nyilatkozhat. Ez a vízminőségi nyilatkozat a vásárlást megelőző döntés előkészítést is segíti, amennyiben elérhetők a vizsgálati eredmények és az NNK szakvélemény is.
Intézményekben, munkahelyként szolgáló épületben az üzemeltető számára is szükséges a szűrt víz minőségének és az üzemeltetési feltételeknek az  ismerete, hogy eleget tehessen az 5/2023 rendelet tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírásainak.
„Ha egy ivóvíztisztító kisberendezés rendelkezik ivóvízbiztonsági engedéllyel, még nem jelenti azt, hogy az adott termék minden káros anyag (pl. az ólom) eltávolítására is alkalmas. Az erre vonatkozó forgalmazói információkat kritikusan kell kezelni, nem minden esetben áll mögötte megbízható kutatás." [NNK kutatási jelentés 2.o]
Vízminőségre vonatkozó elvárások - szakmai szempontból
A tisztított vízzel szemben minimum elvárás az, hogy a vízminőség a tisztítás előtti állapothoz képest ivóvízkémiai és bakteriológiai szempontból ne romoljon. A vonatkozó rendelet előírásai szerinti ivóvíz minőség biztosításához fontos, hogy a víztisztító az egészségre káros potenciális szennyezők eltávolítására alkalmas legyen, de lehetőség szerint a víz szomjoltó képességét meghatározó és a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagokat változatlanul hagyja.
A víztisztítót a csapvíz kémiai összetételéhez és potenciális szennyezőinek megfelelően kell kiválasztani. Akkor jó a választás, ha a víz kémiai minőségét a víztisztító csak a szükséges, de elégséges mértékben változtatja meg. Ebben az esetben nincsen szükség egyéb mesterséges kezelésre, mint pl. visszasózás,  pH beállítás,  fertőtlenítés.

Lehet, hogy jó ízű a kezelt víz, de kémiai vagy bakteriológiai szempontból nem megfelelő. Az ivóvíz hálózatban kockázatot jelentő szennyeződések (pl. ólom) eltávolítására való alkalmasságot külön eljárás keretében vizsgálja az NNK - a forgalmazó, termék képviselő kérésére.
Ezek a vizsgálati jegyzőkönyvek és szakvélemények a forgalmazónál megtalálhatók, ezek ismerete azért fontos, mert a víztisztító használatára vonatkozó korlátozások és a biztonságos üzemeltetési feltételek is ezekben kerülnek rögzítésre.

A vízgarancia elengedhetetlen abban az esetben, ha a belső vízhálózat állapota miatt a vízvételi hely ólomszennyezés szempontjából kockázatosnak minősül. Az NNK vizsgálati összefoglalójában lévő megállapítás szerint a Doulton Ultracarb az egyetlen olyan ivóvíz tisztító, amely korlátozások nélkül, biztonságosan  alkalmazható a legmagasabb ólomszennyezettségi kategóriában is.

Vízminőségi garancia a Doulton vízre

Vízminőség
A  Doulton Ultracarb víztisztító szűrési technológiája javítja a víz ízét, és a vízben potenciálisan jelenlévő összes egészségre káros szennyezőt határérték alá csökkenti, az ólomszennyezést 100% hatékonysággal eltávolítja.
A vízben lévő természetes eredetű, a szervezet számára fontos és a víz szomjoltó képességét, ízét meghatározó ásványi sókat változatlanul hagyja, nincsen szükség a tisztított víz mesterséges kezelésére (pl. visszasózás, pH beállítás).

Megbízhatóság
A Doulton Ultracarb víztisztító ezüst-kerámia technológia egyedülálló baktériumvédelmet és kimagasló tisztítási hatékonyságot biztosít a szűrőanyagok számára. Bármely (akár ólomszennyezés szempontjából kockázatos) fogyasztóhelyen biztonsággal alkalmazható. Képes arra, hogy
"... folyamatosan biztosítsa legalább egy, a fogyasztók számára elérhető fogyasztói ponton a 4.§-ban meghatározott követelményeknek megfelelő ivóvízhez való hozzáférést." [5/2023 (I.12) Ivóvíz rendelet 5.§ 5 pont előírása]

Fenntarthatóság
 A Doulton Ultracarb víztisztító gyakorlatilag zerowaste: az üzemeltetés során nincsen szükség vegyszerre, külső energiaforrásra, és nem képződik hulladékvíz és műanyag hulladék sem. A szűrőbetét csak természetes szűrőanyagokat tartalmaz, ami használatot követően akár komposztban is felhasználható.
5/2023. (I.12.) Korm. rendelet szerinti kötelező tájékoztatás
A Doulton Ultracarb víztisztító által biztosított szűrt víz a használati útmutatókban részletezett üzemeltetési körülmények betartása mellett minden vízjellemző tekintetében megfelel az 5/2023 ivóvíz rendelet 4.§ előírásainak, a szűrt víz érzékszervi, kémiai és bakteriológiai jellemzői alapján prémium minőségű.
A Doulton Ultracarb víztisztítóról rendelkezésre álló dokumentumok közösségi és munkahelyi alkalmazásban is megfelelnek a vonatkozó rendeleteknek, előírásoknak.[NNK tájékoztatási irányelv].
"A vizsgálataink alapján egy típus* (aktívszenet és kerámiát tartalmazó típus) volt, amelynél nem okozott kedvezőtlen változást a csapvíz minőségében a vizsgált paraméterek tekintetében, a többi típusnál a szakirodalomban leírt és szakvéleményezés során tapasztalt kockázatok jelentkeztek: leggyakrabban a mikrobiológiai minőség romlása, a nitrifikáció, az összes keménység túlzott csökkenése, valamint a különböző anyagok (ezüst, nikkel, réz, cink) beoldódása volt tapasztalható."  [* Doulton Ultracarb víztisztító - NNK független vizsgálatai alapján NNK Módszertani útmutató 34.o.]

Hazai tanúsítványok, engedélyek (a vízminőségi garancia alapdokumentumai):
Vízbiztonsági engedély: BP/FNEF-TKI/09320-2/2018; 37686/6/2021/KTEF
NNK szakvélemény: KÖZ-13082-2/2018; 39438-1/2021/LAB
Tanúsítási jegyzőkönyv száma: 42243-1/2020/PKF

Vizsgálati jegyzőkönyvek, szakvélemények a képre kattintva az NNK honlapjáról  [pdf]
                       
Nemzetközi tanúsítványok, engedélyek, minőségbiztosítási dokumentumok


Vissza a tartalomhoz