Frissen szűrt ivóvíz - természetesen!
viztisztito
Tartalomhoz ugrás
5/2023. (I.12.) Korm. rendelet által előírt forgalmazói tájékoztatók
A Doulton Ultracarb víztisztítók magyarországi képviselője a Vízkutató Vízkémia Kft.
A NAH által a NAH-1217/2023 sz. akkreditált vizsgálólaboratóriumunk biztosítja a vízkémiai ismereteket is igénylő szakmai tájékoztatást vásárlói és értékesítő partnerei részére is.

Munkahelyi, közösségi felhasználás esetén gondoskodunk az 5/2023 (I.12) rendelet által előírt naprakész tájékoztatókról, a tisztított ivóvíz minőségére vízminőségi garanciát vállalunk - a vonatkozó hatósági előírásoknak és rendeleteknek való megfelelés érdekében.  
Céges döntéshozóknak a fenntarthatósági célok elérését támogatandó, segítünk kialakítani a céges ivóvíz szabályzatban meghatározott elvek alapján az optimális ivóvíz portfóliót.
10.§ (7), 19.§ (11) közegészségügyi felhasználási feltételek az NNK jóváhagyott szerelési és üzemeltetési útmutatókban


10.§ (8) Ivóvízbiztonsági engedély:

12.§ (6) közösségi alkalmazáshoz szükséges tájékoztató:

Ivóvíz minőség
-*Készült a 2023.03.13-án közzétett NNK szakhatósági tájékoztató és a vonatkozó 5/2023 rendelet alapján-
Vásárlói tájékoztatók beszereléshez, üzemeltetéshez
viztisztito
viztisztito
viztisztito
Ecofast beépíthető, konyhapult alá szerelhető víztisztító
ivóvíz olomra vízszűrő
PDF letölthető tájékoztatók:

Kérdések - Válaszok
Milyen szakemberre van szükség a szereléshez?
Az Ecofast szűrőház szereléséhez nincsen szükséged szerelőre, a DIY-kit segítségével egyszerűen szerelhető.

Mekkora hely szükséges a beszereléshez?
Az Ecofast szűrőház méretei: 34cm hosszú, legszélesebb része: 10cm átmérőjű körben elfér. Helyigénye: 45cm a szekrény aljától számítva, azért, hogy a fejrészről a szűrőtestet lefelé le tudd venni a szűrőbetét cseréjekor.

Hogyan csatlakoztatható?
Ha a konyhapult alatt van hideg vizes sarokszelep, a vízvezetékre menetes T-vízelosztó (3a) segítségével egyszerűen csatlakozhatsz.

Mit érdemes ellenőrizni vásárlás előtt?
Ha van hideg vizes sarokszelep, annak méretét. Ez Magyarországon az esetek többségében 3/8" és menetes.
A DIY-kit T- vízelosztója 3/8". Ha a hidegvizes sarokszelep csatlakozó mérete 1/2", akkor átmeneti elemekre [1/2"-3/8"-1/2" váltók] van szükséged vagy olyan T-csatlakozóra, ami 1/2" menetes, 3/8" push-fit csatlakozóval.
Ezt rendelés előtt érdemes ellenőrizni, az esetlegesen szükséges csatlakozó vagy váltó elemeket vízvezeték boltban vagy a JohnGuest márkaboltban igény szerint beszerezheted.

Milyen szerszámokra van szükség?
Fúró, amivel a konyhapulton tudsz egy 12,5mm lyukat fúrni. 3db csavar rögzítéséhez alkalmas eszköz és egy sniccer.

Miért van szükség külön szűrtvíz elvezetésre? Miért nem csatlakoztatható a keverőcsap hidegvíz ágára a szűrt ivóvíz?
1) Bakteriológiai szempontból a szűrtvíz elvezetésnek biztonságosnak kell lennie: ezért a szűrt víz elvezető ág kis átmérőjű, speciális kiképzésű és anyagú.
2) A szűrés Magyarországon (mérési eredményeink alapján) akkor hatékony, ha a víz kifolyási sebessége nem több, mint 1,5-2liter/perc. Ezt 3/8" átmérőjű csaptelepen ideális elvezetni.
3) Mosogatáshoz, kézmosáshoz nem szükséges szűrt vizet használni, felesleges lenne a szűrőbetétet ezzel terhelni (hamarabb kimerülne).

A rendszer részei:
1) Ecofast szűrőház, benne Ultracarb szűrőbetét - buborékfóliában (ezt a szerelést követően el kell távolítani!)
2) Szűrtvíz elvezetéséhez alkalmas csaptelep - sepciális kialakítású, bakteriológiailag biztonságos, 3/8" csatlakozással.
3) DIY-kit: JohnGuest gyorscsatlakozó elemek a szereléshez - visszacsapó szelepes, áramlás szabályozós 3/8" menetes T-vízelosztó; csatlakozó elem szűrtvíz csaphoz és 3/8" NSF51,61 minősítésű műanyag vízvezeték cső

Van-e teendőm a felszerelés után?
Igen! A szűrőházban a kerámia szűrőbetét buborékfóliában található. Ezt első használat előtt el kell távolítani és a szűrőbetétet a helyére rögzíteni!
Ezután kb. 5-10 percig folyasd a készüléken keresztül a vizet.
"Kondícionáld" a szűrőbetétet: kb. 24 órán keresztül ne használd, majd 24 óra elteltével 2-3 perces újabb átöblítést követően a szűrőbetét készen áll.

Szerelhető más csapteleppel is?
Igen. Az Ecofast rendszer elemenként is kapható. A szűrtvíz csatlakoztatható bármely szűrtvíz fogadására alkalmas vízadagolóra: csaptelepre, 3utas csaptelep szűrtvíz ágára vagy szódagépre, vízadagolóba is.
A 3/8"-os push-fit szűrtvíz elvezetés általánosan használt, de ha olyan vízadagolód van, ami 1/4" vagy másképp csatlakoztatható, akkor a megfelelő váltóelemet biztosan megtalálod pl. a JohnGuest márkaüzletben.


Ecofast
Konyhapulton álló víztisztítók
PDF letölthető tájékoztatók

Kérdések - Válaszok
Milyen szakemberre van szükség a beszereléshez?
A konyhapulton álló víztisztító váltószelepe csapra szerelhető, nincsen szükség szakemberre.

Hogyan csatlakoztatható?
A szabványos csaptelepek perkolátor (szűrős, levegőztető) részének helyére csatlakoztatható az a váltószelep, amivel a víz irányát tudod szabályozni. Mosogatáshoz, kézmosáshoz nincs szükséged szűrt ivóvízre, ez az alaphelyzet. A szelep balra történő elforgatásával a víz a víztisztítón át, a víztisztító saját kivezető csapján folyik ki.

Mit érdemes ellenőrizni?
Azt, hogy ez a perkolátor rész szabványos méretű-e  és milyen a csatlakozása. (24mm külső, 22mm belső menetes - lásd a képeknél)

Milyen szerszámokra van szükség?
Valószínű semmilyenre sem, esetleg egy fogóeszközre, amivel a vízkövesedés miatt nehezen lecsavarható perkolátor rész könnyebben mozdítható.

Mi a különbség a 2  típus között?
A HCS (rozsdamentes) a súlyánál fogva kisebb felületet igényel, hogy stabilan megálljon a csap közelében a konyhapulton.  6,5 cm sugarú kör elegendő elhelyezéséhez. Ez a HCP (műanyag) esetében 12,5 cm.
A csatlakoztatás és a vízminőség ugyanaz mindkét készülék esetében.

Van-e teendőm a váltószelep csatlakoztatása után?
Igen! A készülék házban a kerámia szűrőbetét buborékfóliában található. Ezt első használat előtt el kell távolítani, és a szűrőbetétet a helyére rögzíteni!
Ezután kb. 5-10 percig folyasd a készüléken keresztül a vizet.
Kondícionáld a szűrőbetétet: kb. 24 órán keresztül ne használd, majd 24 óra elteltével 2-3 perces újabb átöblítést követően a szűrőbetét készen áll a víz tisztítására.

Mi történik, ha véletlenül melegvíz megy a szűrőbetétre?
Az aktívszenes szűrőbetéteken meleg víz nem szűrhető. A váltószelep átfordítása előtt fontos meggyőződni arról, a csapból hideg víz folyik-e. Minden ivóvíz vétel után érdemes visszaállítani a váltószelepet alap pozícióba (vízirány vagy óramutató szerinti 6-os pozíció), és csak akkor visszaváltani szűrtvíz pozícióba (9-es állás), ha már meggyőződtünk arról, hogy nem meleg a víz a csapban.
Ha véletlenül mégis meleg víz folyna át a szűrőbetéten, érdemes mielőbb átöblíteni hideg vízzel, alaposan (néhány perces folyatás).


HCS/ HCP
GYIK - Többfunkciós kerámia szűrőbetétek
Kérdések - Válaszok
Mi a különbség a két Ultracarb szűrőbetét között?
Mindkettő 99,99%-ban eltávolítja  a vízben lévő szennyeződéseket, az ásványi anyagok megtartása mellett.
Az SI a "scale inhibitor" (vízkő növekedést gátló) + funkcióra utal. A víz keménységét adó kalcium és magnézium a vízben marad, de a szűrést követően 5. lépcsőként minimális mennyiségű élelmiszeriparban használatos polifoszfát oldódik a szűrt vízbe. Ez megakadályozza a vízkő növekedését és felületekhez való tapadását.
A gyakorlatban az edények falára rakódó vízkövet egyszerű szivacsos dörzsöléssel is el lehet távolítani, nincsen szükség savas kezelésre a vízkő eltávolításához.

Mi határozza meg a szűrőbetétek élettartamát?
A szűrőbetét szűrőanyagainak jellemzői és a kiinduló vízminőség.
Átlagos magyarországi vízminőségre az aktívszenet is tartalmazó betétek élettartamát általában az aktívszén kapacitása vagy bakteriológiai megbízhatósága határozza meg.
A nagy felülettel rendelkező szűrők cseréjének szükségességét (gyakoriságát) a bakteriológiai megfelelőség határozza meg.
A biztonságos időtartamot és a használati feltételeket az NNK vizsgálati jegyzőkönyvére alapozva az ivóvízbiztonsági engedély tartalmazza.
Ennek betartása a használó érdeke, a korrekt tájékoztatás a forgalmazó felelőssége.

Miért kell cserélnem a szűrőbetétet 6 hónap után, akkor is, ha alig használtam?
Magyarországon a szakhatóság 6 hónapon túl nem vizsgálja az aktívszenes szűrőbetétek bakteriológiai megbízhatóságát. 6 hónapos használatot követő magyar szakhatósági vizsgálat egyetlen szűrőbetétre vonatkozóan sincs.

Miért ennyire fontos a bakteriológiai megbízhatóság?  
Az aktív szén egyik funkciója a szerves szennyezők megkötése. A megkötött szennyezők megfelelő körülmények esetén kiváló táptalajul szolgálnak a baktériumoknak. Ezek között lehetnek olyanok is, amik kémiai minőségromlást (pl. nitrit kéződés) okoznak a vízben, ezért alapvető fontosságú, hogy megakadályozzuk a baktériumok szaporodását.
Ez legegyszerűbben az aktív szén baktérium védelmével valósítható meg. (pl. ezüstözés vagy megelőző baktérium szűrés).
A már elszaporodott baktériumok inaktiválása ( pl. UV lámpa) a kémiai minőségromlást nem akadályozza meg. Szakirodalmi adatok szerint az inaktív baktériumok is okozhatnak olyan pl. allergiás vagy gasztroenterológiás reakciókat, amit jobb elkerülni.
Ezért nagyon fontos, hogy az aktívszenet, függetlenül attól, mennyi vizet engedtünk át rajta, csak az ivóvízbiztonsági engedélyben szereplő élettartamon belül és a meghatározott feltételek betartásával használjuk (a biztonságos baktérium védelem érdekében).

Az Ultracarb 6 hónapos működése alatt garantált a biztonságos működés ?
Az Ultracarb szűrőbetétet a szakhatóság és független laboratóriumok a használatba vételtől számított 7. hónap végén is tesztelték, az eredmény minden vizsgált paraméterre kiváló volt.
A szűrt vízben mérhető baktériumszám minden esetben kisebb volt, mint a nyers vízben.
A szűrőbetét  javasolt élettartamán belül a szűrőbetét biztonságosan működik, nem csupán bakteriológiai szempontból, de az eltávolítandó szennyezők szempontjából is.
Magyarországon az NNK által eddig mért legnagyobb eltávolított ólomszennyezés 320ppb volt, 100%-os ólomeltávolítást igazoltak a 6. hónap végén is.

A vezetékes víz miért nem elég jó ivóvíz?
A fogyasztóhelyen a víz szükségszerűen tartalmaz fertőtlenítőszert és olyan szennyezőket, amik a csőhálózatból, szerelvényekből oldódhatnak ki (a víz "utazása" közben).
A vezetékes víz háztartási célra kiváló, de ivóvízként nem biztos, hogy elég jó!
Azok a szennyezők, amik az ivóvíz célú fogyasztást befolyásolják, egy megbízható, megfelelő víztisztítóval a felhasználás helyén, praktikusan a konyhában eltávolíthatók.
Vízfogyasztásunk mindössze 5%-a ivóvíz célú, könnyen belátható, hogy a feladóhelyi kiváló ivóvíz minőség "reprodukálása" a fogyasztóhelyen a legcélszerűbb.
Az a környezetkímélő és gazdaságos megoldás, ha csak azt a mennyiséget tisztítjuk ivóvíz minőségre, amit valóban ivóvízként használunk fel.

Mire kell odafigyelnem, hogy a víztisztító biztonságosan és megbízhatóan működjön?
A víztisztító karbantartására: ez  a Doulton Ultracarb esetében egyszerű, mindössze a szűrőbetétet kell kicserélni, 6 havonta.
A kerámia szűrőbetét 0,5 mikronos baktériumszűrést biztosít. Az aktívszén blokkra az ezüstöt is tartalmazó 7mm-es kerámia hüvelyen átszűrődött víz kerül. Ez a felépítés biztosítja -többek között- az aktívszén és a speciális szűrőanyag maximális hatékonyságát vagyis vízminőség biztonságát a szűrőbetét élettartamának végén is.
Ha a megnövekedett lebegő anyag tartalom miatt a szűrőbetét eltömődne (lecsökken a víz áramlási sebessége), a kerámia technológiás szűrőbetétet nem kell kidobni! A felülete lemosható, ezáltal újra készen áll a szűrésre.

Mi történjen az elhasznált szűrőbetéttel cserét követően?
A szűrőbetét a csatlakozó rész kivételével (ami újrahasznosított műanyag) természetes anyagokat tartalmaz, kommunális hulladékba dobható vagy
a műanyag csatlakozó rész eltávolítását követően a szűrőbetét akár komposztálható is. A szűrőbetétet rakja textiliába, és óvatosan törje szét. Az apróra tört szűrőbetét komposztba rakható.

Mi a biztosíték a szűrőbetét eredetiségére?
Minden szűrőbetét egyedi, 10 jegyből álló azonosító kóddal rendelkezik, ami a Doulton rendszerében ellenőrizhető. Abban biztos lehetsz, hogy a Doulton márkaképviseleten eredeti szűrőbetéteteket vásárolhatsz. A márkaképviselet egyik legfontosabb feladata Magyarországon is a termékek presztizsének megőrzése, a hamisítványok kiszűrése.
Vissza a tartalomhoz