Frissen szűrt ivóvíz - természetesen!
viztisztito
Tartalomhoz ugrás
Ultracarb_viztisztito
Miért a Doulton Ultracarb?
Több, mint 30 éves vízvizsgálati és víztechnológiai tapasztalatunk alapján, a magyar vízminőséghez választottuk ki a szűrőbetétek közül azt, ami leginkább megfelelt szakmai elvárásainknak.

A választásnál fontos szempont volt a biztonságos, megbízható működés, a környezetkímélő, gazdaságos működtetés, az egyszerű üzembehelyezés és a minimális karbantartási igény.

Vízkémiai szempontból alapelvünk az volt, hogy a víz jellemzőit -kémiai szempontból- csak a szükséges, de elégséges mértékben változtassuk meg: vagyis a szennyezőkre vonatkozóan maximális legyen az eltávolítás, a hasznos ásványi sókra vonatkozóan minimális legyen a változás.  
A víztisztítókat a gyakorlatban teszteltük: a tisztított vizet vizsgáltuk érzékszervi, kémiai és bakteriológiai paraméterekre. Miután meggyőződtünk a szűrőbetét hatékonyságáról, a szakhatósági  engedélyeztetést követően célzottan ólom eltávolításra is tanúsíttattuk.

Az eredeti angol termékek biztonságos, megbízható vízminőséget garantálnak. A szűrőbetétek eredetisége 10 jegyű azonosító kóddal ellenőrizhető.
Más, mint a többi - ez ULTRA!
Biztonságos. Megelőző baktériumvédelem és az ólom 100%-os eltávolítása a szűrőbetét élettartamának végén is.

Környezetkímélő. Csak természetes anyagokat tartalmaz, az elhasznált szűrőbetét kommunális hulladékba dobható. Zerowaste!

Helytakarékos. 4 vagy 5 szűrési funkció 1db szűrőbetéten belül. A legkisebb mindent tudó víztisztító.

Gazdaságos. Az ólomra tanúsított megoldások közül a legolcsóbb beruházási és fenntartási igényű!

Megbízható. A legfinomabb és legegészségesebb tisztított ivóvíz, melyre a szűrőbetét nemzetközi NSF/ANSI 42, 53 és az NNK tanúsítási vizsgálatai, a gyártási folyamatra a legszigorúbb nemzetközi minőségbiztosítási minősítések megléte a garancia.

A közel 200 éves, több, mint 140 országban jelenlévő Doulton márka egyet jelent a megbízható prémium ivóvíz minőséggel világszerte!
Víztisztító szűrőbetét működési elv, felépítés

1. Külső kerámia réteg - mikroszűrés és kórokozók visszatartása
  • Baktériumok (E. Coli, Cholera, Shigella, Typhoid, Klebsiella Terrigena)
  • Ciszták (Cryptosporidium, Giardia)
  • 0,5 mikron feletti részecskék mikroműanyagok, azbeszt szemcsék, lebegő anyagok, rozsda)

2. 7mm vastag, ezüstözött kerámia
Az antibakteriális kialakítás megakadályozza a mikrobák átjutását és szaporodását a kerámia szűrőanyagon, így az aktívszén felület védve van pl. a baktériumok okozta káros folyamatoktól is.

3. Az aktívszén eltávolítja a klórt és a szerves vegyületeket, növelve a víz élvezeti értékét.
  • Szerves szennyezők (Peszticidek, Fenolok, PAH-ok)
  • Szabad klór
  • Klórszármazékok (trihalo-metánok)
  • Íz- és szagrontó anyagok

4. A vízminőségtől függően választható
Az UltraCarb® szűrőbetétben speciális, Doulton® szabadalmaztatott szűrőanyag is van, nehézfémek biztonságos eltávolítására. Magyarországon az ólom 100%-os eltávolítására tanúsított.
Hazai tanúsítványok, engedélyek:
Ivóvízbiztonsági engedély: 37686/6/2021/KTEF közösségi, munkahelyi, háztartási alkalmazásra, ólom eltávolításra is tanúsítva
NNK szakvélemény: 39438-1/2021/LAB
Ivóvízbiztonsági engedély: BP/FNEF-TKI/09320-2/2018
NNK szakvélemény: KÖZ-13082-2/2018
Tanúsítási jegyzőkönyv: 42243-1/2020/PKF
GYIK - Doulton Ultracarb szűrőbetét

Mi a különbség a két Ultracarb szűrőbetét között?
Mindkettő 99,99%-ban eltávolítja a vízben lévő szennyeződéseket, javítja a víz ízét, az ásványi anyagok megtartása mellett.
Az SI a "scale inhibitor" (vízkő növekedést gátló) + funkcióra utal. A víz keménységét adó kalcium és magnézium a vízben marad, de a szűrést követően 5. lépcsőként minimális mennyiségű élelmiszeriparban használatos polifoszfát oldódik a szűrt vízbe. Ez megakadályozza a vízkő növekedését és felületekhez való tapadását.
A gyakorlatban az edények falára rakódó vízkövet egyszerű szivacsos dörzsöléssel is el lehet távolítani, nincsen szükség savas kezelésre a vízkő eltávolításához.

Mi határozza meg a szűrőbetétek élettartamát?
A szűrőbetét szűrőanyagainak jellemzői és a kiinduló vízminőség.
Átlagos magyarországi vízminőségre az aktívszenet is tartalmazó betétek élettartamát általában az aktívszén kapacitása vagy bakteriológiai megbízhatósága határozza meg.
A nagy felülettel rendelkező szűrők cseréjének szükségességét (gyakoriságát) a bakteriológiai megfelelőség határozza meg.
A biztonságos időtartamot és a használati feltételeket az NNK vizsgálati jegyzőkönyvére alapozva az ivóvízbiztonsági engedély tartalmazza.
Ennek betartása a használó érdeke, a korrekt tájékoztatás a forgalmazó felelőssége.

Miért kell cserélnem a szűrőbetétet 6 hónap után, akkor is, ha alig használtam?
Magyarországon a szakhatóság 6 hónapon túl nem vizsgálja az aktívszenes szűrőbetétek bakteriológiai megbízhatóságát. 6 hónapos használatot követő magyar szakhatósági vizsgálat egyetlen szűrőbetétre vonatkozóan sincs.

Miért ennyire fontos a bakteriológiai megbízhatóság?  
Az aktív szén egyik funkciója a szerves szennyezők megkötése. A megkötött szennyezők megfelelő körülmények esetén kiváló táptalajul szolgálnak a baktériumoknak. Ezek között lehetnek olyanok is, amik kémiai minőségromlást (pl. nitrit kéződés) okoznak a vízben, ezért alapvető fontosságú, hogy megakadályozzuk a baktériumok szaporodását.
Ez legegyszerűbben az aktív szén baktérium védelmével valósítható meg. (pl. ezüstözés vagy megelőző baktérium szűrés).
A már elszaporodott baktériumok inaktiválása ( pl. UV lámpa) a kémiai minőségromlást nem akadályozza meg. Szakirodalmi adatok szerint az inaktív baktériumok is okozhatnak olyan pl. allergiás vagy gasztroenterológiás reakciókat, amit jobb elkerülni.
Ezért nagyon fontos, hogy az aktívszenet, függetlenül attól, mennyi vizet engedtünk át rajta, csak az ivóvízbiztonsági engedélyben szereplő élettartamon belül és a meghatározott feltételek betartásával használjuk (a biztonságos baktérium védelem érdekében).

Mi legyen az elhasznált szűrőbetéttel?
A készülékből kivett, elhasznált szűrőbetét kommunális hulladékba dobható vagy akár komposztálható is (lásd doulton FB oldal).
Az Ultracarb szűrőbetét a csatlakozó fekete részen kívül (ami újrahasznosított műanyag) csak természetes anyagokat tartalmaz, a piacon található "legzöldebb" ivóvíz tisztító szűrőbetét.
Az Ultracarb szűrőbetét a csatlakozó fekete részen kívül (ami újrahasznosított műanyag) csak természetes anyagokat tartalmaz, a piacon található "legzöldebb" ivóvíz tisztító szűrőbetét.

Az Ultracarb 6 hónapos működése alatt garantált a biztonságos működés ?
Az Ultracarb szűrőbetétet a szakhatóság és független laboratóriumok a használatba vételtől számított 7. hónap végén is tesztelték, az eredmény minden vizsgált paraméterre kiváló volt.
A szűrt vízben mérhető baktériumszám minden esetben kisebb volt, mint a nyers vízben.
A szűrőbetét javasolt élettartamán belül a szűrőbetét biztonságosan működik, nem csupán bakteriológiai szempontból, de az eltávolítandó szennyezők szempontjából is.
Magyarországon az NNK által eddig mért legnagyobb eltávolított ólomszennyezés 320ppb volt, 100%-os ólomeltávolítást igazoltak a 6. hónap végén is.

A vezetékes víz miért nem elég jó ivóvíz?
A fogyasztóhelyen a víz szükségszerűen tartalmaz fertőtlenítőszert és olyan szennyezőket, amik a csőhálózatból, szerelvényekből oldódhatnak ki (a víz "utazása" közben).
A vezetékes víz háztartási célra kiváló, de ivóvízként nem biztos, hogy elég jó!
Azok a szennyezők, amik az ivóvíz célú fogyasztást befolyásolják, egy megbízható, megfelelő víztisztítóval a felhasználás helyén, praktikusan a konyhában eltávolíthatók.
Vízfogyasztásunk mindössze 5%-a ivóvíz célú, könnyen belátható, hogy a feladóhelyi kiváló ivóvíz minőség "reprodukálása" a fogyasztóhelyen a legcélszerűbb.
Az a környezetkímélő és gazdaságos megoldás, ha csak azt a mennyiséget tisztítjuk ivóvíz minőségre, amit valóban ivóvízként használunk fel.

Mire kell odafigyelnem, hogy a víztisztító biztonságosan és megbízhatóan működjön?
A víztisztító karbantartására: ez  a Doulton Ultracarb esetében egyszerű, mindössze a szűrőbetétet kell kicserélni, 6 havonta.
A kerámia szűrőbetét 0,5 mikronos baktériumszűrést biztosít. Az aktívszén blokkra az ezüstöt is tartalmazó 7mm-es kerámia hüvelyen átszűrődött víz kerül. Ez a felépítés biztosítja -többek között- az aktívszén és a speciális szűrőanyag maximális hatékonyságát vagyis vízminőség biztonságát a szűrőbetét élettartamának végén is.
Ha a megnövekedett lebegő anyag tartalom miatt a szűrőbetét eltömődne (lecsökken a víz áramlási sebessége), a kerámia technológiás szűrőbetétet nem kell kidobni! A felülete lemosható, ezáltal újra készen áll a szűrésre.

Mi a biztosíték a szűrőbetét eredetiségére?
Minden szűrőbetét egyedi, 10 jegyből álló azonosító kóddal rendelkezik, ami a Doulton rendszerében ellenőrizhető. Abban biztos lehetsz, hogy a Doulton márkaképviseleten eredeti szűrőbetéteteket vásárolhatsz. A márkaképviselet egyik legfontosabb feladata Magyarországon is a termékek presztizsének megőrzése, a hamisítványok kiszűrése.

Vissza a tartalomhoz