Frissen szűrt ivóvíz - természetesen!
viztisztito
Tartalomhoz ugrás
Ivóvíz biztosítása munkahelyen
IVOVIZEM.HU - ásványvíz minőség, flakonok nélkül - vízgaranciával
Közzététel szerző: itt egészség · 1 Január 2020
Tags: munkahelyivízminőség
A vezetékes víz minőségét a szolgáltató a vízóráig garantálja. A vízórát követő vízminőség változásért az épület tulajdonosa, üzemeltetője felel.

A legalattomosabb ólomszennyezés az esetek többségében az épületen belüli vízhálózatból kerül a csapvízbe. Jelenlétére semmi sem utal (sem íz, sem szagváltozás), az esetek többségében csőtörést követően vagy egyéb okból előírt vízminőség ellenőrzéskor „véletlenül” derül ki, hogy a víz  ólomszennyezett. Ilyenkor az illetékes hatóság előírja a döntéshozó számára a "más forrásból származó ivóvíz" biztosítását.

Hogyan biztosítható fenntartható módon az egészséges ivóvíz, ha a vezetékes víz szennyezett?
A vízminőségnek megfelelő POU (felhasználóhelyi) víztisztító alkalmazásával!
A biztonságosan üzemeltethető víztisztító kiválasztásához ismerni kell a fogyasztási helyen rendelkezésre álló víz minőségét (ez az egyes vízvételi pontokon az épületen belül is eltérő lehet).
Érdemes azt tudni, hogy a forgalomban lévő víztisztítók többsége nem képes az ólomszennyezés biztonságos  eltávolítására. Lehet, hogy egy víztisztítóból, vízadagolóból vagy a csapból folyó víz finom, ugyanakkor ólomszennyezett...
Ha a víz ólomszennyezése nem zárható ki, a hálózativíz-adagolóban vagy önállóan használt víztisztítóra a beszerzéskor külön elő kell írni az ólom eltávolító képességet*, mint feltételt. (*NNK ólomra tanúsított víztisztító).
Akár vízadagolóban, akár önállóan alkalmaznak ivóvíz tisztítót, a tisztított víz minőségére érdemes garanciát kérni.
 
Miért van szükség a vízminőségi garanciára?
A vízadagoló, víztisztító ivóvízbiztonsági- és forgalmazási engedélye önmagában nem garancia a megfelelő vízminőségre, a vízben lévő szennyeződések biztonságos eltávolítására (kiemelten igaz ez az ólomszennyezésre).
A víztisztító alkalmazási területéről, a biztonságos üzemeltetés feltételeiről az NNK szakhatósági vizsgálataira alapozott szakvélemény ad útmutatást. A vizsgálati eredmények alapján dönthető el, hogy a víztisztító alkalmas-e a rendelkezésre álló vezetékes víz minőségének javítására. Ez vízkémiai ismereteket is feltételez.
Víztisztító vagy vízadagoló beszerzés előtt érdemes megismerni az NNK vizsgálati jegyzőkönyveit (az "apróbetűs" részeket is!), és a kezelt víz minőségére vonatkozóan vízminőségi garanciát kérni (a vízminőség-változtató beavatkozás szállítójától).

A Vízkutató Vízkémia Akkreditált Laboratóriumban évtizedek óta vizsgálunk vizeket. Tisztában vagyunk a feladóhelyen és a fogyasztóhelyen mérhető vízminőség-romlást okozó szennyezők körével és mértékével is. Ismerjük az ivóvíztisztításban alkalmazott technológiák előnyeit, hátrányait, az egyes vízkezelő eljárások illeszthetőségét (kémia szempontból). Amennyiben szükséges, megvizsgáljuk a csapvizet, hogy eldönthető legyen, a kiválasztott ivóvíz megoldás alkalmas-e a fogyasztó igényei szerinti, biztonságos ivóvíz biztosítására.

Ha a biztonságos megoldás a cél...
Ivóvíz célú felhasználásban a jelenleg rendelkezésre álló POU megoldások közül Magyarországon az integrált szűrőbetétes víztisztítók közül érdemes választani. Ezek több, akár 4-5 szűrőfunkciót is megvalósítanak egy készüléken belül.
A szűrőbetétek szűrőanyagai optimális esetben az eltávolítandó szennyezőknek megfelelően választhatók ki
annak érdekében, hogy a hasznos ásványi sók a vízben maradjanak, a szennyezők eltávolítása viszont maximális hatékonyságú legyen. A megfelelő választás vízkémiai ismereteket is feltételez.

A kémiai ismereteket igénylő tájékozódást mi már elvégeztük!
Az NNK tanúsítási vizsgálatai és saját eredményeink, szakvélemények alapján is a magyar vezetékes vizekre az Ultracarb 4in1 szűrőbetét kiemelkedően biztonságos, univerzálisan alkalmazható ivóvízminőség-javító megoldás.
Az ezüst-kerámia technológiának köszönhetően egyedülállóan hatékony a víztisztítók között. Korlátozások nélkül használható háztartási, közösségi  és munkahelyi felhasználásban is.
A Doulton Ultracarb szűrőbetétes víztisztító gazdaságos, környezetkímélő, egyszerűen telepíthető, minimális karbantartási igényű.

Az Ecofast víztisztító szerelhető meglévő hálózati vízadagolóba vagy önálló víztisztítóként is funkcionálhat irodában, háztartásban (konyhapult alá szerelve) egyaránt.
A csaptelepre csatlakoztatható víztisztítók (HCS, HCP) néhány perc alatt üzembe helyezhetők, egyszerűen mozgathatók, bármikor le- és felszerelhetők (rozsdamentes és műanyag kivitelben kapható).

Az egészséges ivóvíz biztosításának bármely fázisához kapcsolódva állunk rendelkezésre: akkreditált vízvizsgálatokkal, szaktanácsadással, megbízható, optimális megoldás ajánlásával.
A Doulton víztisztítók szakmai- és márkaképviselőjeként egyedi kedvezményes beszerezési lehetőséget is tudunk biztosítani.

Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz tanácsadó


Vissza a tartalomhoz