Frissen szűrt ivóvíz - természetesen!
viztisztito
Tartalomhoz ugrás
Víztisztító/vízadagoló vásárlás előtt - GYIK1
IVOVIZEM.HU - ásványvíz minőség, flakonok nélkül - vízgaranciával
Közzététel szerző: itt egészség · 11 Augusztus 2022
Tags: GYIK
A legtöbb fogyasztói csapon nem a fogyasztói elvárásoknak megfelelő ivóvíz folyik. Vannak olyan fogyasztóhelyek is, ahol a vezetékek állapota, az alkalmazott fertőtlenítési technológia miatt egészségre káros szennyezők is megjelennek a csapvízben. Ebben az esetben sem indokolt a csomagolt víz fogyasztás - érdemes tájékozódni a fenntartható megoldásokról!

Mit tehetünk, ha a csapvíz nem megfelelő minőségű?
Tisztítsuk meg a felhasználás helyén! Magyarországon a vezetékes víz minősége elég jó ahhoz, hogy megfelelő víztisztítóval a fogyasztóhelyen a vízfogyasztó elvárásainak megfelelő minőségűre tisztítsuk.

Mi alapján érdemes víztisztítót/vízadagolót választani?
A tisztított/adagolt víz minősége alapján!
Az ivóvíz  az egészségünket befolyásoló olyan élelmiszer, amelynek minőségére a szolgáltató a vízóráig vállal garanciát. A vízórát, víztisztítót/adagolót követően a megfelelő vízminőségről való gondoskodás a fogyasztó felelőssége. A víztisztítóból kikerülő tisztított víz minőségére a forgalmazó un. vízminőségi garancia formájában vállalhat felősséget.
A legfontosabb választási szempont a tisztított/adagolt víz minőségére adható garancia legyen! Ez a garancia NNK mérési adatokra, szakvéleményre alapozva tartalmazza többek között azt, hogy milyen csapvíz minőségre alkalmazható a víztisztító, milyen használati feltételek mellett biztonságos az üzemeltetése.

Mi tudható meg a vízgaranciából?
Az, hogy a csapvízből milyen minőségű tisztított víz biztosítható. A forgalmazott víztisztítók többségére nem adható univerzális vízminőségi garancia. Ez azt jelenti, hogy nem, vagy csak korlátozottan alkalmas a csapvízben potenciálisan megjelenő összes szennyezés biztonságos eltávolítására.
Kívülről hasonlók a víztisztítók, a tisztított víz minőségében viszont nagy eltérések lehetnek az egyes típusokon belül is. Az alkalmazott tisztítási technológia, a szűrőanyagok fajtája és minősége  határozza meg a tisztított víz minőségét (
nem a víztisztító megjelenése és csatlakoztathatósága). Hamis biztonságérzettel jó ízű, de pl. ólomszennyezett vizet iszik az a fogyasztó, akinek a csapvizében magas az ólomszennyezés, és nem az ólomszennyezés eltávolítására tanúsított víztisztítót használ.

Vásárlás előtt
érdemes ellenőrizni a forgalmazó által a víztisztítóról és a tisztított víz minőségéről tett állításokat! Az NNK ivóvízbiztonsági engedély és melléklete, valamint a mérési eredményekre alapozott szakvélemény együttesen hiteles támpontok - rendelkezésre kell álljon a forgalmazónál ezek mindegyike. Ha ezek a dokumentumok nem érhetők el pl. a forgalmazó honlapjáról, vásárlás előtt kérni kell a forgalmazótól!
Érdemes meggyőződni arról, hogy a forgalmazó által tett vízminőségre vonatkozó állítások mindegyike független szakhatósági (NNK) vizsgálatokkal is alátámasztható (a vízgarancia ezekre hivatkozik).
Az NNK honlapjáról lehet ellenőrizni a vízbiztonsági engedély érvényességét. Különösen fontos az ivóvízbiztonsági engedély alapjául szolgáló szakvélemény indoklása, ami a biztonságos üzemeltetés feltételeit és a víztisztítóra vonatkozó kockázatokat és korlátozásokat tartalmazza.
(Találkoztunk már hamisított, lejárt minőségbiztosítási papírokkal. Olyan víztisztítóval is, amelynél kötelezően előírták az UV használatát, mégis opcionális elemként árulták stb.)
Kérdéses esetben a vízbiztonsági engedély számára hivatkozva az NNK Ivóvízbiztonsági osztályától konkrét vélemény kérhető az adott víztisztítóról.

Honnan tudható, hogy a víztisztító "papírjai" a megvásárolt termékre vonatkoznak és valósak?
A gyártási folyamatra vonatkozó minőségbiztosítási rendszerminősítések a gyártó cég megbízhatóságát mutatják (és az állandó termékminőséget garantálják a felhasznált alapanyagok minőségétől kezdve a késztermékig).
Ez a minősítés nem tévesztendő össze a termék tanúsítványokkal (a gyártási folyamatra vonatkozó minőségbiztosítás nem garancia a tisztított víz minőségére).
A termék hamisítás ellen az egyedi termékazonosítók alkalmazása véd. A megbízható cégek minden víztisztítója és csere alkatrésze egyedi azonosítóval rendelkezik, amely ellenőrizhető pl. honlapjukról.

Honnan tudható, hogy a kiválasztott víztisztító alkalmas lesz a csapvíz tisztítására?
A víztisztító alkalmazhatóságát (az adott vízszennyező eltávolítására vonatkozó megfelelőségétt) a terméktanúsítványok mutatják.
A magyarországi forgalmazási engedély önmagában nem elegendő információ a termék víztisztító képességéről. Erre a célra a terméktanúsítványok valók (speciális vizsgálatokkal és azok jegyzőkönyveivel).
Az egészségkárosító ólom szennyezés eltávolításának igazolására minimum elvárás az NSF/ANSI vonatkozó tanúsítvány, a magyarországi ivóvízbiztonsági engedély és az NNK (több kapacitásponton vett ellenőrző ólomvizsgálat alapján kiadott) szakvélemény együttes megléte.

Ha a termék NNK vizsgálati eredményei és a vonatozó dokumentumok nem elérhetők, érdemes óvatosan kezelni a termékismertetőben tett kijelentéseket!
A tanúsítási jegyzőkönyvek, forgalmazási engedély mellékletei sokszor tartalmaznak olyan "apróbetűs" információt is, ami esetleg kényelmetlen a forgalmazó számára, emiatt a vizsgálati jegyzőkönyveket, tanúsítások eredményeit nem teszik közzé.

További ajánlott döntési szempontok: fenntarthatóság (környezet terhelés és kényelmi szempontok), biztonságos üzemeltetés, karbantartási igény, ár, helyigény stb.

A Doulton víztisztító minden szempontból a optimális választás. Bizalommal ajánlom!

Azari Katalin
ivóvíz tanácsadó vegyészmérnök


Ajánlott cikkek:


Vissza a tartalomhoz