Frissen szűrt ivóvíz - természetesen!
Tartalomhoz ugrás
,
Szűrt vízre vonatkozó prémium vízminőségi garancia
A Doulton Ultracarb víztisztító vezetékes vizeink tisztítására univerzálisan alkalmazható, NNK tanúsítási szakvélemény alapján a víztisztító által biztosított szűrt víz minden vízjellemző tekintetében megfelel az 5/2023 ivóvíz rendelet 4.§ előírásainak, a szűrt víz érzékszervi, kémiai és bakteriológiai jellemzői alapján prémium minőségű (>> bővebben erről).
A szűrési és tisztítási folyamat a vízben potenciálisan jelenlévő összes egészségre káros szennyezőt eltávolítja vagy határérték alá csökkenti és a víz ízét javítja. A szűrési folyamat a vízben lévő természetes eredetű, a szervezet számára fontos ásványi sókat változatlanul hagyja, nincsen szükség a tisztított víz mesterséges kezelésére (pl. utánsózás, pH beállítás). Az ezüst-kerámia technológia megelőző baktérium védelmet biztosít a szűrőanyag számára.

A Doulton Ultracarb szűrőbetét egyedülállóan környezetkímélő: csak természetes szűrőanyagokat tartalmaz, az elhasznált szűrőbetét 6 hónap elteltével akár komposztálható is. Az üzemeltetés során nincsen szükség vegyszerre, külső energiaforrásra, és nem képződik hulladékvíz sem.
Nemzetközi tanúsítványok, engedélyek


Hazai tanúsítványok, engedélyek (a vízminőségi garancia alapdokumentumai):
Vízbiztonsági engedély: BP/FNEF-TKI/09320-2/2018; 37686/6/2021/KTEF
NNK szakvélemény: KÖZ-13082-2/2018; 39438-1/2021/LAB
Tanúsítási jegyzőkönyv száma: 42243-1/2020/PKF

Vizsgálati jegyzőkönyvek, szakvélemények a képre kattintva az NNK honlapjáról  [pdf]
                
Miért fontos a vízgarancia?
A víztisztítót a csapvíz kémiai összetételéhez és szennyezőihez kell választani. Akkor jó a választás, ha a víz kémiai minőségét a víztisztító csak a szükséges, de elégséges mértékben változtatja meg.
Az ivóvíz tisztítóval szemben minimum elvárás az, hogy a vízminőség a tisztítás előtti állapothoz képest ivóvízkémiai és bakteriológiai szempontból ne romoljon. Fontos, hogy a víztisztító az összes egészségre káros szennyezőt maradéktalanul eltávolítsa, de lehetőség szerint a víz szomjoltó képességét meghatározó és a szervezetünk számára fontos ásványi anyagokat változatlanul hagyja. Ebben az esetben nincsen szükség egyéb mesterséges kezelésre, mint pl. visszasózás,  pH beállítás,  fertőtlenítés.

Talán meglepő, de ezek az alapelvek nem teljesülnek automatikusan minden forgalomban lévő víztisztítóra!
Lehet, hogy jó ízű a kezelt víz, de kémiai vagy bakteriológiai szempontból nem megfelelő.
A vízminőségi garancia állításait független vizsgálati eredmények és szakvélemények alapján érdemes megkérni. A vizsgálati jegyzőkönyvek és az NNK szakvélemény a forgalmazónál megtalálható, amelyben a víztisztító használatára vonatkozó korlátozások és a biztonságos használati feltételek is rögzítésre kerülnek.
"A vizsgálataink alapján egy típus (aktívszenet és kerámiát tartalmazó típus) volt, amelynél nem okozott kedvezőtlen változást a csapvíz minőségében a vizsgált paraméterek tekintetében, a többi típusnál a szakirodalomban leírt és szakvéleményezés során tapasztalt kockázatok jelentkeztek: leggyakrabban a mikrobiológiai minőség romlása, a nitrifikáció, az összes keménység túlzott csökkenése, valamint a különböző anyagok (ezüst, nikkel, réz, cink) beoldódása volt tapasztalható."  [NNK független vizsgálatai alapján. Lásd:  NNK Módszertani útmutató 34.o.]

Vízkutató  Vízkémia  Laboratórium
A prémium vízminőség garanciája!
vízgarancia
BLOG
Tartalom: Azari Katalin vegyészmérnök, ivóvíz tanácsadó
Vissza a tartalomhoz